Veden virtaus Aurajoes... eikun tietokoneessa!


Perjantaikevennys!

Kyselimme blogin julkistuksen yhteydessä, että mistä aiheista haluaisitte lukea ja saimmekin hurjan määrän aihetoiveita, kiitokset niistä! Tämä postaus on kirjoitettu yhden aihetoiveen pohjalta.

Mutta itse asiaan: kysymyksenä oli, että kun tietokoneessa voi olla sekä silta, sekä vettä, niin paljonko kahden vuoden aikana sillan alta kulkee vettä? Paneuduimme tähän kysymykseen aiheen vaatimalla intensiteetillä ja valjastimme vesijäähdytysvastaavamme mukaan tähän huipputieteelliseen tutkimukseen.

Oletetaan, että kyseessä on suljettu jäähdytysjärjestelmä, ja sen pumppuna käytetään suosittua D5 -pumppua, jonka maksimivirtaus on 1500 l/h. Lisäksi oletetaan, että järjestelmässä on "sillan" kanssa kaksi näytönohjainblokkia (koska siltaa käytetään kahden näytönohjaimen välissä), CPU- blokki, vähintään yksi iso jäähdytin ja säiliö. Tällaisella kokoonpanolla suljetunkin järjestelmän ns. vastapaine (osien, joiden läpi neste kulkee, aikaansaama virtausvastus) kasvaa jo niin isoksi, että tehokkaankin pumpun virtaus putoaa merkittävästi.

Oletamme siis tämän perusteella (ja vuosien kokemuksen pohjalta arvioiden), että lopullinen virtaus on 327,44 l/h. Oletamme myös kysymyksessä mainitun "2 vuotta putkeen" tarkoittavan tauotonta käynnissäoloa, joten tämän jälkeen laskumekaniikka onkin helppo: 327,44 l x 24 x 365 x 2 = 5736748,8 litraa, eli lähemmäs 6 miljoonaa litraa!

Mutta koska oletimme, että kyseessä on suljettu järjestelmä - kuten tietokoneiden vesijäähdytyksessä yleensä - on tällaisessa vettä vain vähän yli litra. Eikä se vesi kulje "sillan" ali, vaan läpi. Eikä se neste yleensä ole edes pelkkää vettä.

Vastaus valitettavasti onkin siis; ei yhtään.


Tutustu vesijäähdytystuotteisiimme tästä!